Intentionezi sa te muti in viitorul apropiat sau iti doresti sa-ti renovezi locuinta actuala, fie ea casa sau apartament, si simti ca esti in pana de inspiratie? In acest caz, ai putea apela la serviciile unui designer. Acesta te ajuta sa gasesti conceptul potrivit pentru locuinta ta, concept care sa se potriveasca perfect cu nevoile si dorintele tale, precum si cu stilul tau de viata. Fireste ca un designer va lua in considerare si alte aspecte esentiale, precum dimensiunea apartamentului sau casei tale, bugetul de care dispui, stilurile de amenajare care te atrag.
Iti surade ideea de a lucra impreuna cu un designer, dar te gandesti ca, la final, costurile vor fi mult prea ridicate? Pentru a-ti face un buget estimativ si mai ales pentru a-ti face o parere despre costurile pe care le presupune angajarea unui designer de interior, te invitam sa citesti articolul de astazi.
Desi profesia lor este foarte importanta, abia in ultimii ani oamenii au inceput sa inteleaga ca au nevoie de un designer de interior pentru a se asigura ca locuinta le indeplineste toate nevoile de trai si confort.
In tara noastra, designerii se confrunta cu o problema si anume faptul ca domeniul lor de amenajare nu este inca foarte bine reglementat, iar multi pontetiali clienti prefera sa faca acest lucru pe cont propriu, din cauza mitului cum ca un designer de interior este costisitor. Nimic mai fals si pentru a demonstra contrariul, am rugat cativa arhitecti sa ne spuna cat costa o colaborare cu un designer si ce presupune intreg procesul.
De ce sa apelezi la un designer de interior?
Deoarece obtii acel ”acasa” fara sa-ti bati prea mult capul si optimizezi timpul si costurile foarte mult. Un designer de interior te ajuta sa salvezi din buget, caci el stie de unde trebuie achizitionate cele mai bune produse, cunoaste cantitatile si materialele necesare, realizeaza o etapizare a lucrarii pentru ca stie in ce ordine trebuie sa se desfasoare aceasta. Astfel, tu nu trebuie sa-ti faci griji ca muncitorii vor pierde timpul pe santier din cauza faptului ca materialele inca nu au ajuns sau nu sunt suficiente. Mai mult decat atat, exista situatii in care lucrarile din santier, daca nu sunt supravegheate de un specialist, nu sunt executate exemplar, iar ulterior va trebuie sa repari cu alta echipa si sa platesti din nou produsele si manopera.
Care sunt avantajele angajarii unui designer de interior?
Inainte de a afla cat costa sa angajezi un designer de interior pentru proiectul pe care ti l-ai propus, este important sa intelegi care sunt beneficiile colaborarii cu un astfel de profesionist. Iata care sunt principalele sarcini de care se ocupa, in general, un designer de interior:
- Dezvolta un concept de design privind stilul, culorile, atmosfera, preferintele tale si aspectele practice ale proiectului. Unii livreaza doar acest concept, altii transmit randarea proiectului.
- Elaboreaza planurile in conformitate cu conceptul aprobat de tine.
- Selecteaza materialele necesare pentru punerea in practica a proiectului. Aceasta activitate, plecand de la stabilirea produselor, materialelor si finisajelor, presupune gasirea unor solutii alternative si a unor solutii de amenajare neconventionale, cum ar fi executia unor produse pe comanda.
- Coordoneaza activitatile de cumparare, se deplaseaza la furnizori si discuta cu acestia, monitorizeaza resursele financiare si ale mainii de lucru aferente punerii in practica a proiectului, coordoneaza desfasurarea propriu-zisa a proiectului – de la ridicarea produselor de la furnizori, manipularea si aranjarea acestora, pana in stadiul retusului final.
Cei mai multi designeri vor dori la inceput sa vada cu ochii lor locul de amenajat, dar sunt si designeri care lucreaza intens online. Primii discuta cu tine la fata locului si lucreaza pe baza notitelor, ceilalti vad planul casei, apoi intocmesc chestionare sau interviuri pentru client si lucreaza in functie de raspunsuri. Daca dai mana libera designerului, acesta va lucra dupa propria inspiratie.
Cand ai putea apela la serviciile unui designer de interior?
In general, exista trei situatii in care ai putea apela la serviciile unui designer de interior, dupa cum urmeaza:
Casa la rosu
Casa la rosu reprezinta o constructie cu pereti fara tencuiala, fara finisaje, fara instalatii electrice, fara geamuri. Tinand cont de toate aceste lucruri, acest tip de constructie permite foarte multa flexibilitate, astfel ca ideile propuse de un designer de interior sunt si mai usor de pus in practica.
Casa la gri
Casa la gri este o constructie semifinisata, care are pereti tencuiti, instalatii electrice si sanitare deja existente. In schimb, nu are finisajele de baza, precum vopseaua, gresia, faianta, parchetul, usile. Chiar daca o astfel de constructie nu permite la fel de multa flexibilitate precum se intampla in cazul unei case la rosu, acest lucru nu inseamna ca un designer de interior nu iti poate prezenta o serie de propuneri ingenioase – referitoare la alegerea si dispunerea pieselor de mobilier si la corpurile de iluminat, de exemplu.
Modificarea unui spatiu finisat (casa sau apartament)
Atunci cand vine vorba de modificarea unui spatiu deja finisat, asa cum este o casa sau un apartament pe care doresti sa-l renovezi, un designer de interior poate propune un concept/ stil de amenajare, o paleta cromatica, precum si o serie de detalii referitoare la alegerea si dispunerea pieselor de mobilier, a elementelor decorative si asa mai departe.
Prima intalnire cu arhitectul sau designerul
Aici este important sa facem o deosebire, caci arhitectul si designerul nu sunt unul si acelasi. Diferentele incep acolo unde incep studiile fiecaruia, experienta acumulata si practica.
Ce face un arhitect?
Arhitectul este specialistul care se ocupa de proiectarea si construirea cladirilor. El se ocupa de partea rationala a unui proiect, de partea mecanica si cea tehnica.
Ce face un designer interior?
Un designer de interior observa si intelege comportamentul beneficiarului, astfel incat sa ii poata oferi o amenajare interioara functionala si utila.